ce inseamna rgb

RGB – ce este si cum poate fi folosit in corpuri de iluminat?

Blog

RGB este o combinatie de culori primare, folosita pentru a crea mai multe culori. De exemplu, luminile colorate din cluburi si din baruri si chiar tastaturile si boxele pot contine un astfel de tip de lumina colorata, pentru a crea un efect ambiental. Cel mai probabil ai aflat de secretul combinarii mai multor culori pentru a obtine una noua la scoala, in timpul orelor de desen combinand vopsea din tuburi cu pensula. Surprinzator, se poate obtine acelasi efect si prin lumina. Procesul este unul fascinant si il poti folosi chiar si tu la tine in camera sau in sufragerie daca iti doresti o atmosfera aparte la o petrecere de apartament cu prietenii.

1. Ce inseamna RGB

RGB reprezinta initialele culorilor primare rosu, verde si albastru din engleza (Red, Green, Blue). Se mai numeste si sistemul aditiv de reprezentare a culorilor. Mixarea aditiva este o proprietate a unui model de culoare care prezice aparitia unor culori realizate de lumini aprinse in acelasi timp, dar cu intensitate diferita. Fiecare intensitate are un corespondent numeric. Exista ecuatii matematice prestabilite pentru obtinerea fiecarei culori. Verificarea ecuatiilor se poate verifica practic doar mixand luminile colorate reflectate pe un fundal negru sau gri.

 

Cel mai bun exemplu al sistemului de culori aditiv RGB este cel din ecranele calculatoarelor, laptopurilor si televizoarelor. Daca folosesti o lupa puternica vei observa ca fiecare pixel este format dintr-un sub-pixel rosu verde si albastru. Daca te joci cu luminozitatea acestor sub-pixeli poti crea orice culoare deschisa.

 

2. Care sunt culorile RGB

 

Culorile RGB sunt rezultate din combinatii intre culorile principale rosu, verde si albastru. Ca sa se ajunga la rezultatul dorit, este important sa se tina cont de intensitatea fiecarei culori. De exemplu, in cazul picturii se folosesc vopsele din tub. Daca se doreste obtinerea culorii mov, se combina rosu cu albastrul. Însa, nu o sa se foloseasca niciodata prea mult albastru daca se doreste un mov mai deschis, poate chiar se va strecura si putin alb ca sa se reduca din intensitatea culorii. La pictura aceste amestecuri se fac instinctiv. În schimb, in cazul luminii electrice, fiecare intensitate are o valoare numerica. Iata cateva exemple de combinatii:

 

 • Rosu + verde = galben
 • Rosu + albastru = magenta
 • Albastru + verde = cyan
 • Rosu + albastru + verde = alb

3. Ce inseamna lumina RGB

 

Lumina RGB poate forma toate culorile de la oranj deschis la bleu. Sunt frecvent folosite in benzile cu LED. In benzile cu LED RGB se disting urmatoarele trei tipuri:

 

 • RGB clasic este o banda LED cu diode triple (rosu, verde si albastru pe o dioda). Pentru a forma lumina alba, cele trei diode sunt utilizate simultan. La aceste benzi led RGB clasice, lumina alba poate contine urme de alte culori. Aceasta lumina alba nu va avea aceeasi luminozitate ca lumina alba a unui adevarat LED alb, ci va contine urme difuze de albastru deschis sau o alta culoare din modelul aditiv.

 

 • RGBW reprezinta o banda LED cu diode triple (rosu, verde si albastru pe o dioda) si o dioda alba separata pentru lumina alba pura. Datorita distantei mai mari intre cele doua diode de aceeasi culoare, lumina distribuita uniform nu este garantata. Cu acest tip de banda RGB, distinctia intre diferitele fascicule de lumina va fi mai usor de vazut.

 

 • RGB+W este prescurtarea pentru tipul de banda LED cu diode cvadruple (rosu, verde, albastru si alb pe o dioda). Ofera iluminat frumos distribuit uniform, in orice culoare.

 

Care este diferenta dintre banda LED RGBW si cea clasica?

 

Banda LED RGB exista de ceva vreme si a deschis usa unor noi posibilitati de iluminare, permitand nu numai o gama larga de culori personalizabile, ci si capacitatea de a controla lungimea pentru a crea forme total unice. Totusi, exista un nou model updatat, RGB+W, care adauga un cip alb suplimentar in mix.

 

Banda LED standard RGB foloseste un cip format din cipuri rosii, verzi si albastre. Poate produce o gama larga de culori amestecandu-le pe cele trei si arata aproape alb cu toate cele trei la luminozitate maxima. Banda LED RGB + W foloseste fie un cip LED care are atat un cip alb, cat si unul rosu, fie verde si albastru sau o combinatie intre un cip RGB alaturi de un alt cip alb separat.

 

Desi RGB poate produce o culoare apropiata de alb, un LED alb separat ofera un ton de alb mult mai pur si va permite optiunea unui ton mai cald sau rece. Cipul alb suplimentar ofera, de asemenea, posibilitati suplimentare pentru amestecarea culorilor cu cipurile RGB pentru a crea o gama larga de nuante unice.

 

4. Cum functioneaza lumina RGB

 

In principiu, majoritatea culorilor perceptibile pot fi produse prin amestecarea diferitelor cantitati de trei culori primare, ceea ce face posibila obtinerea unui control dinamic precis al culorii. Astfel se poate obtine o paleta de culori cu un numar impresionant de peste 16 milioane de nuante!

 

Asa cum s-a aratat in combinatiile de culori, prin mixarea tuturor celor trei culori din sistemul RGB se obtine culoarea alb. Asadar, acest sistem de iluminare s-ar putea folosi pentru orice corp de iluminat cu lumina exclusiv alba. Insa acest lucru este foarte rar utilizat, deoarece, din cauza combinarii culorilor primare, nu se mai poate obtine un alb imaculat, ci mai degraba o varianta care contine usoare tente de culoare.

 

Ochiul omenesc reuseste sa vada o singura culoare chiar daca, de fapt, sunt 3 culori diferite aprinse in acelasi timp. Motivul pentru acest lucru este faptul ca cele trei LED-uri sunt foarte apropiate unele de celelalte. Intr-un singur bec, sunt trei LED-uri care impart acelasi catod sau acelasi anod.

 

Modelul RGB este folosit si in monitoarele laptopurilor si ale televizoarele. Monitoarele sunt formate din milioane pixeli. Fiecare pixel contine trei subpixeli, unul rosu, unul verde si unul albastru, prin urmare modelul RGB.

5. Unde se poate folosi lumina RGB

 

Lumina RGB se poate folosi in foarte multe cazuri. LED-urile cu lumina LGB pot fi folosite pentru a crea un ambient placut in propria casa, pentru spectacole sau in baruri si restaurante.

 

Acest tip de lumina se poate folosi ca un inlocuitor al luminii conventionale.

 

Tehnologia diodelor in lampile cu LED-uri are avantajele unei tensiuni reduse de pornire si ale unor consumuri reduse de energie pentru o functionare continua. In comparatie cu iluminatul conventional, acestea au un consum de energie mai economic, cu o putere de lumina identica. Diodele RGB se mandresc cu o durata de viata de zeci de mii de ore si sunt, de asemenea, impresionant de robuste in ceea ce priveste ciclurile de comutare. Deoarece tensiunea la pornire este foarte scazuta, un numar mare de lumini LED poate fi actionat printr-o linie normala si o siguranta de uz casnic.

 

Domeniul de utilizare a luminilor LED RGB este aproape nelimitat. Tehnologia necesita foarte putin spatiu si este adesea adapostita in becuri de aceeasi dimensiune ca modelele conventionale cu incandescenta, halogen si fluorescent. Presupunand priza de adaptare potrivita, acestea se vor potrivi si in multe prize de lumina: de la spoturi incastrate la lumini ambientale, iluminarea caii in gradina sau lampile de birou. Utilizati LED-uri RGB pentru iluminare eficienta in bucatarii, studii, verandele / intrarile, caile si caile de acces.

 

De asemenea, sunt ideale pentru iluminatul atmosferic in toata casa. Alegerea simpla a culorii va permite sa reglati iluminarea pentru a se potrivi starii tale de spirit Indiferent daca va relaxati si va bucurati de muzica, aveti nevoie de o lumina stimulanta pentru o seara cu oaspetii sau de o lumina calmanta pentru a va relaxa dupa o zi lunga la locul de munca. LED-urile RGB pot oferi, de asemenea, o iluminare armonioasa si uniforma pentru colturile de lectura, studiouri sau sali de hobby sau oriunde altundeva trebuie sa minimizati oboseala.

 

Iata cateva idei de folosire a LED-urilor RGB ca sa infrumusetezi atmosfera casei tale:

 

 • Linii de LED colorat care inconjoara tavanul sau anumite linii din spatiu. Acest model arata bine in special in dormitor sau in bucatarie atunci cand restul luminii mai puternice este stinsa. Astfel, se obtine un efect cinematic si relaxant.

 • Lumina decorativa pe perete. Poti sa iti lasi creativitatea sa zboare si sa utilizezi benzi de lumina LED RGB si RGBW pentru a crea piese de arta pe peretii tai. Benzile de lumina cu LED-uri sunt excelente pentru iluminatul decorativ, deoarece le poti instala cu usurinta si le poti cobori oricand. Pot fi refolosite ani de zile.

 • Luminarea autoturismelor. Adauga stil si personalitate masinilor tale prin instalarea de benzi luminoase LED in locuri cheie in interiorul si in afara masinii. Benzile de lumina LED pot fi alimentate cu usurinta de motorul masinii, sunt usor de instalat si sigure de utilizat. In plus, fac masinile sa aiba un deisgn atragator. Totusi, ai grija sa verifici codul rutier inainte sa modifici culoarea farurilor.

 • Iluminare gradinii. Poti ilumina caile de trecere din gradina ta montand proiectoare sau mini proiectoare cu lumina LED pentru un efect impresionant. Astfel te vei simti ca la o cafenea si vei putea tine petreceri si gratare pana dimineata, deoarece lumina nu va mai fi o problema.

 

 • Benzi de lumina LED pentru decoratiunile de sarbatori. Decorarea luminilor cu LED pentru casa este cea mai buna in timpul sarbatorilor de iarna. Craciunul este o perioada uimitoare a anului. Peste tot exista decoratiuni minunate, aducand spiritul sarbatorilor la un nou nivel. Benzile de lumina LED sunt o modalitate excelenta de a crea decoratiuni uimitoare de Craciun, deoarece sunt usor de utilizat si pot fi scoase si refolosite ani de zile. Exista foarte multe decoratiuni de Craciun care pot fi evidentiate cu lumini cu benzi LED. Desigur, exista si bradul, care este principala atractie in orice cadru de Craciun. Luminile de Craciun de pe pereti, plafoane, acoperisuri si usi sunt intotdeauna o incantare si le induc oaspetilor o dispozitie festiva.

Prin urmare, luminile LED RGB ofera un aer nou, in orice loc decizi sa le pozitionezi. Fie ca iti doresti o petrecere disco la tine acasa sau o atmosfera mai relaxata in sufragerie, poti folosesti acest tip de iluminare.

6. Care este diferenta dintre RGB si CMYK

Este bine de stiut faptul ca modelul RGB este folosit in preponderenta pentru lumina. Prin urmare, nu trebuie confundat cu modelul CMYK, care este un sistem de culori subtractiv si se foloseste doar pentru printat. Prin urmare, exista doua sisteme de culori

 

 • aditiv (RGB)
 • subtractiv (CMYK)

 

In modelul RGB, se formeaza culoarea alb atunci cand toate cele trei culori sunt aprinse la intensitate maxima, de aceea este un model aditiv. In schimb, in modelul CMYK, albul se formeaza atunci cand culorile respective sunt eliminate, de aceea este un model subtractiv.

 

Modelul CMYK reprezinta combinatia dintre urmatoarele culori: cyan (sau albastru deschis), magenta (sau roz inchis), galben si negru. Initialele culorilor vin din engleza: cyan, magenta, yellow si key (black). Acest model este folosit pentru orice este printat cu cerneala si functioneaza, de obicei, atunci cand se foloseste o hartie deschisa la culoare, de cele mai multe ori alba, pe care se amesteca straturi de culori pana cand se produce imaginea dorita. Imaginea finala este formata din puncte minuscule cyan, magenta, galben sau negru. Cu este mai mare punctul, cu atat mai mult a fost folosita culoarea respectiva. Cu cat mai multe culori sunt adaugate unele peste altele, cu atat mai inchisa este sectiunea respectiva din imagine.

 

In afara de modelul CMYK, se mai pot folosi pentru printat culorile “Pantone”. Ele sunt produse de cerneala colorata in mod specific, reusind sa redea o imagine mult mai exacta, pe care CMYK nu poate sa o reprezinte la aceeasi calitate.

 

Cu alte cuvinte, modelul RGB are multiple utilizari si functioneaza prin combinarea intensitatii a trei culori primare. De asemenea, nu trebuie confundat cu modelul CMYK, care este folosit pentru printat. Modelul RGB se foloseste in ecrane si pentru iluminarea decorativa.

Sursa foto: Shutterstock.com